(O)nödigt vetande

Fredagkväll, får upp ordet fitta på datorn. Kul..... Här är lite onödig fakta för oss som inte vet vad en fitta är..

Vulva eller blygd är en sammanfattande term för de yttre könsorganen hos kvinnan. Till de yttre könsorganen räknas venusberget, de inre och yttre blygdläpparna, mellangården, klitoris, Bartholins körtlar och Fordyces körtlar.


Ordet snippa har lanserats som en motsvarighet till snopp. Det är medtaget i Svenska Akademiens Ordlista[1] sedan 2006.

Ordet fitta är känt åtminstone sedan 1867. Ursprunget är omstritt, men det kan komma från ett ålderdomligt ord för "något svällande", besläktat med "fet" men även med isländskans fita, "fet vätska" eller bara "fett". I somliga dialekter betecknar ordet "fitta" en våt träskmark.[2] Ordet finns också med i den lista med ord som alla världens språkfamiljer har gemensamt, som har tagits fram av språkforskaren Merritt Ruhlen[3], och skulle i så fall vara synnerligen ålderstiget och härstamma från vårt gemensamma urspråk, proto-värld. Detta är dock mycket omstritt. Honda tänkte först kalla en bilmodell för Fitta men döpte sedan om den till Honda Jazz efter att ha fått reda på vad ordet betyder i Norden.[4]

I vardagligt språk används slida felaktigt som en generell benämning på de kvinnliga könsorganen trots att slida i strikt bemärkelse är en specifik inre struktur medan vulva är de yttre genitalierna.


Kommentarer
Postat av: Karin

Onödigt vetande vill jag inte kalla det , det var ju faktiskt lärorikt med :)

2011-09-18 @ 19:46:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0